Our brand new solo games combine with your quiz, on the same screen

Correct quiz answers unlock more play!

New Quizalize solo game modes
16 questions
Show answers
 • Q1
  Haaien kunnen goed zien. Een haaienoog heeft onder andere een hoornvlies, een ooglens en een netvlies met staafjes en kegeltjes. Uit de bouw van zo’n oog leiden biologen af dat haaien kleuren kunnen zien. Uit welke eigenschap van een haaienoog leiden ze dit af?
  uit de aanwezigheid van een ooglens
  uit de aanwezigheid van kegeltjes in het netvlies
  uit de aanwezigheid van staafjes in het netvlies
  uit de aanwezigheid van een hoornvlies
  30s
 • Q2
  Er zijn haaiensoorten die altijd agressief gedrag vertonen als ze bloed in het water waarnemen. Wat is bloed voor deze haaien op dat moment?
  een inwendige prikkel
  een sleutelprikkel
  een respons
  een supranormale prikkel
  30s
 • Q3
  Lisa gaapt. Daardoor gaat haar buis van Eustachius open en verandert de luchtdruk in haar trommelholte. In de afbeelding hieronder zie je delen van het oor. Welke letter in de afbeelding geeft de buis aan die opengaat als Lisa gaapt?
  Question Image
  letter S
  letter P
  letter Q
  letter R
  30s
 • Q4
  Slikken is een reflex die optreedt als zintuigcellen achter op de tong geprikkeld worden. Om deze slikreflex te laten plaatsvinden, worden impulsen langs zenuwcellen geleid. Worden deze impulsen via bewegingszenuwcellen geleid? En worden ze via gevoelszenuwcellen geleid?
  alleen via bewegingszenuwcellen
  eerst via bewegingszenuwcellen en daarna via gevoelszenuwcellen
  eerst via gevoelszenuwcellen en daarna via bewegingszenuwcellen
  alleen via gevoelszenuwcellen
  30s
 • Q5
  Fruitvliegen maken insuline in bepaalde hersencellen. In welk orgaan bevinden zich de cellen die insuline produceren bij de mens?
  in de hypofyse
  in de lever
  in de alvleesklier
  in de schildklier
  30s
 • Q6
  Het hormoon oxytocine stimuleert de weeën tijdens een bevalling. Dit hormoon wordt gemaakt door de hypofyse. Het hormoon adrenaline remt de productie van oxytocine. In de afbeelding geven letters hormoonklieren in het lichaam van een vrouw aan. Schrijf op Oxytocine wordt gemaakt en waar adrenaline wordt gemaakt. Schrijf eerst de letter op en dan oxycitine en letter en adrenaline (komma ertussen)
  Question Image
  frettext://Q oxycitine,S adrenaline
  30s
 • Q7
  De met rabiës besmette hond beet één van de kinderen in een arm. Het virus kwam in een armspier terecht en verplaatste zich via uitlopers in een gemengde zenuw naar het centraal zenuwstelsel. Waar in het centraal zenuwstelsel komt het virus dan als eerste terecht?
  in het ruggenmerg
  in de hersenstam
  in de kleine hersenen
  in de grote hersenen
  30s
 • Q8
  Van welk type zenuwcellen bevinden zich uitlopers in een gemengde zenuw?
  van gevoelszenuwcellen en van schakelcellen
  van bewegingszenuwcellen en van gevoelszenuwcellen
  van bewegingszenuwcellen en van schakelcellen
  30s
 • Q9
  Het CI geeft de elektrische signalen door aan de gehoorzenuw die ze naar de hersenen geleidt. Welke letter geeft de gehoorzenuw aan?
  letter Q
  letter T
  letter S
  letter R
  30s
 • Q10
  Bij de zoekreflex ontstaan impulsen door het aanraken van de mond. Gaan deze impulsen via bewegingszenuwcellen naar het centrale zenuwstelsel? En gaan deze impulsen via gevoelszenuwcellen naar het centrale zenuwstelsel?
  Question Image
  alleen via gevoelszenuwcellen
  zowel via bewegingszenuwcellen als via gevoelszenuwcellen
  alleen via bewegingszenuwcellen
  30s
 • Q11
  Bij het ouder worden kunnen er door veranderingen in het glasachtig lichaam scheurtjes ontstaan in het netvlies. Er kan dan vocht tussen het netvlies en het vaatvlies komen. Dit wordt een netvliesloslating genoemd. Het deel van het netvlies dat losgelaten is, kan niet meer goed functioneren. Wanneer een netvliesloslating niet wordt behandeld, kan dat leiden tot slecht zien of zelfs tot blindheid. Brahim en Coby maken een werkstuk over oogafwijkingen en bespreken samen de gevolgen van een netvliesloslating. Brahim beweert: “Als gevolg van een netvliesloslating kan de lens niet meer accommoderen.” Coby beweert: “Als gevolg van een netvliesloslating kunnen lichtprikkels niet meer goed omgezet worden in impulsen.” Zijn de beweringen van Brahim en Coby juist?
  Alleen de bewering van Coby is juist.
  Alleen de bewering van Brahim is juist.
  Geen van beide beweringen is juist.
  Zowel de bewering van Brahim als van Coby is juist
  30s
 • Q12
  Iemand met een netvliesloslating wordt onderzocht door een oogarts. Om goed in het oog te kunnen kijken, druppelt de arts een vloeistof in het oog. Door de vloeistof wordt de pupil zeer groot. Trekken tijdens het groter worden van de pupil de kringspieren in de iris zich samen? En trekken de lengtespieren zich dan samen?
  Zowel de kringspieren als de lengtespieren in de iris trekken zich samen.
  Vooral de lengtespieren in de iris trekken zich samen.
  Vooral de kringspieren in de iris trekken zich samen.
  30s
 • Q13
  In de afbeelding is de bouw van een oog weergegeven. Welke letter geeft het hoornvlies aan? En welke letter geeft de ooglens aan? Schrijf je antwoord zó op: hoornvlies = ..................... ooglens = ........................
  Question Image
  Users enter free text
  Type an Answer
  30s
 • Q14
  link de juiste naam bij de juiste letter.
  Question Image
  Users link answers
  Linking
  30s
 • Q15
  Veel mensen hebben op latere leeftijd een leesbril nodig, omdat ze niet meer goed dichtbij kunnen zien. Waardoor hebben oudere mensen vaak een bril nodig om te kunnen lezen?
  De pupil kan niet meer groot genoeg worden.
  De ooglens kan niet meer bol genoeg worden.
  De ooglens kan niet meer plat genoeg worden.
  De pupil kan niet meer klein genoeg worden.
  30s

Teachers give this quiz to your class