placeholder image to represent content

K9 vertering en uitscheiding

Quiz by Esmeralda van der Pluijm

Our brand new solo games combine with your quiz, on the same screen

Correct quiz answers unlock more play!

New Quizalize solo game modes
14 questions
Show answers
 • Q1
  Urine bestaat uit water en afvalstoffen. De hoeveelheid water die de nieren uitscheiden, wordt geregeld door het hormoon ADH. Dit hormoon wordt gemaakt door de hypofyse. De afbeelding laat zien hoe de hypofyse de uitscheiding van water regelt. Naar aanleiding van bovenstaande informatie doet Nasrine twee uitspraken. Deze twee uitspraken staan in een tabel. Welke tabel is goed?
  Question Image
  Answer Image
  Answer Image
  Answer Image
  Answer Image
  30s
 • Q2
  Urine wordt tijdelijk opgeslagen in de urineblaas. De urineblaas kan ontstoken raken door bacteriën die van buitenaf in de blaas terechtkomen. Als deze bacteriën in een nierbekken terechtkomen, kan dat een nierbekkenontsteking veroorzaken. Via welke delen van het uitscheidingsstelsel zijn deze bacteriën achtereenvolgens van buitenaf in een nierbekken terechtgekomen?
  urineleider → urineblaas → urinebuis → nierbekken
  urinebuis → urineleider → urineblaas → nierbekken
  urineleider → urinebuis → urineblaas → nierbekken
  urinebuis → urineblaas → urineleider → nierbekken
  30s
 • Q3
  Als het glucosegehalte van het bloed daalt, zetten levercellen glycogeen om in glucose. Het glucosegehalte van het bloed stijgt dan weer. Deze omzetting van glycogeen in glucose wordt geregeld door een hormoon dat gemaakt wordt in de eilandjes van Langerhans. Hoe heet dit hormoon? A B C
  glucagon
  insuline
  adrenaline
  schildklierhormoon
  30s
 • Q4
  Eén van de gassen in een wind is koolstofdioxide. Dit gas ontstaat als bacteriën glucose afbreken met behulp van zuurstof. Bij dit proces komt energie vrij.  Geef de naam van dit stofwisselingsproces.
  Users enter free text
  Type an Answer
  30s
 • Q5
  Darmbacteriën maken enzymen om stoffen in onverteerde voedselresten af te breken. Verteringssappen die door verteringsklieren van de mens gemaakt worden, bevatten ook enzymen voor de afbraak van voedingsstoffen.  Noem twee verteringssappen die verteringsenzymen bevatten.
  maagsap en alvleessap
  darmsap en gal
  maagsap en gal
  speeksel en gal
  30s
 • Q6
  Er zijn verschillende zuiveldrankjes te koop die zeer veel bacteriën bevatten. De fabrikanten van de drankjes beweren dat deze bacteriën een positieve invloed hebben op de werking van de darmen. De meeste van die bacteriën komen echter niet levend in de twaalfvingerige darm aan na inname via de mond.  Leg uit waardoor de meeste bacteriën uit die zuiveldrankjes niet levend in de twaalfvingerige darm aankomen. Deze bacteriën komen meestal niet in de twaalfvingerige darm, omdat....
  Users enter free text
  Type an Answer
  30s
 • Q7
  Stoffen uit de pijpbloem werden vroeger gebruikt als middel tegen allerlei kwalen. Het gebruik van die stoffen is tegenwoordig verboden omdat ze zeer giftig zijn. Ze kunnen onherstelbare schade toebrengen aan het uitscheidingsstelsel. Door die schade kunnen afvalstoffen niet goed uit het bloed verwijderd worden. Welke letter geeft een deel van het uitscheidingsstelsel aan waarin afvalstoffen uit het bloed verwijderd worden?
  Question Image
  letter R
  letter Q
  letter S
  letter T
  30s
 • Q8
  In de afbeelding zie je het verteringsstelsel van een kat. De delen hebben dezelfde namen en functies als bij het verteringsstelsel van een mens. Klieren geven verteringssappen met enzymen af aan de inhoud van de delen Q en R van het verteringsstelsel.  Schrijf de namen op van twee van die verteringssappen. Doe dit als volgt: Q=... en R=...
  Question Image
  Users enter free text
  Type an Answer
  30s
 • Q9
  In deel S van het verteringskanaal worden de meeste verteerde voedingsstoffen opgenomen in het bloed.  Hoe heet dit deel van het verteringskanaal?
  Question Image
  Users enter free text
  Type an Answer
  30s
 • Q10
  In de afbeelding zie je enkele delen in het hoofd en de hals die betrokken zijn bij het slikken. Eén van die delen is de huig. Wat wordt bij het slikken door de huig afgesloten?
  Question Image
  de luchtpijp
  de neusholte
  de keelholte
  de slokdarm
  30s
 • Q11
  Onderzoekers hebben ontdekt dat het hongergevoel toeneemt naarmate er meer van het hormoon ghreline in het lichaam aanwezig is. Ghreline wordt gemaakt door cellen in de maagwand en daarna door het bloed naar de hersenen vervoerd. Door het eten van voedingsmiddelen met veel vet neemt het hongergevoel snel af. Voedingsstoffen kunnen worden gebruikt als bouwstof, als brandstof en als reservestof. Waarvoor worden vetten in het lichaam gebruikt?
  alleen als bouwstof en als reservestof
  als bouwstof, als brandstof en als reservestof
  alleen als bouwstof en als brandstof
  alleen als brandstof en als reservestof
  30s
 • Q12
  Onderzoekers hebben ontdekt dat het hongergevoel toeneemt naarmate er meer van het hormoon ghreline in het lichaam aanwezig is. Ghreline wordt gemaakt door cellen in de maagwand en daarna door het bloed naar de hersenen vervoerd. Door het eten van voedingsmiddelen met veel vet neemt het hongergevoel snel af. In de afbeelding hierboven zie je een schema van de bloedsomloop. Ghreline wordt door het bloed via de kortste weg van de maag naar de hersenen vervoerd. Komt ghreline tijdens dit vervoer door het hart? Zo ja, hoe vaak komt ghreline dan door het hart?
  Question Image
  Nee, ghreline komt dan niet door het hart.
  Ja, ghreline komt dan driemaal door het hart.
  Ja, ghreline komt dan eenmaal door het hart.
  Ja, ghreline komt dan tweemaal door het hart.
  30s
 • Q13
  Vetten in het voedsel worden niet meteen door enzymen afgebroken. Eerst komen ze in het verteringskanaal in aanraking met gal.  Wat is de functie van gal bij de vertering van vetten? Gal zal de vetten.........
  Users enter free text
  Type an Answer
  30s
 • Q14
  In welk orgaan wordt gal gemaakt? En in welk orgaan wordt gal opgeslagen? Schrijf je antwoord zo op: Gal wordt gemaakt in: ......................................................... Gal wordt opgeslagen in: ..................................................... (alleen de woorden opschrijven)
  Users enter free text
  Type an Answer
  30s

Teachers give this quiz to your class